Poradnik śniadaniowy kl. II a

Poradnik śniadaniowy kl. II a

PORADNIK ŚNIADANIOWY KL. II a

czyli jak powinno wyglądać smaczne i zdrowe śniadanie.

Śniadanie – posiłek spożywany w godzinach porannych.

W Polsce śniadanie składa się najczęściej z ciepłego napoju – herbaty lub kawy, kanapek lub np. zupy mlecznej. Coraz częściej śniadanie składa się z  porcji płatków zbożowych z mlekiem, do tego grzanki z dżemem, sok i kawa.

Śniadanie jest uważane przez dietetyków za posiłek najważniejszy dla zdrowia i właściwego funkcjonowania organizmu – ma dostarczać energii, co po nocnej przerwie jest bardzo istotne.

Chińskie przysłowie, na poparcie tej tezy, mówi: Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi.

W czasie zajęć przygotowaliśmy  własne warianty zdrowego polskiego śniadania jednocześnie przestrzegając przed niewłaściwymi nawykami żywieniowymi

Nasze działania miały następujący przebieg:

  1. Wykonanie „Poradnika Śniadaniowego”
  • podział klasy na 2 -osobowe grupy
  • modyfikacje wybranego zestawu śniadaniowego- wykonanie rysunków
  • praktyczne wykonanie zmodyfikowanego zestawu śniadaniowego (wykonanie kanapek, tostów, napojów itp.)
  • wybór najlepszej modyfikacji
  • przyznanie odznaki”Super kucharka” najlepszej grupie
  • wykonanie „Poradnika śniadaniowego” i okładek

     2.  Promocja poradnika

  • prezentacja poradnika podczas zebrania z rodzicami, prezentacja wybranych zestawów i ich modyfikacji, wyróżnienie nazwisk najlepszych autorów
  • częstowanie gotowymi zestawami śniadaniowymi innych uczniów i nauczycieli – zachęcanie do zapoznania się z treścią poradnika, zachęcanie do przygotowania podobnych zestawów i spożywania zdrowych śniadań
  • prezentacja poradnika na gazetce szkolnej
  • zamieszczenie opisu i zdjęć modyfikacji zestawów na stronie internetowej szkoły w zakładce     „Poradnik śniadaniowy”

Comments are closed.