Zupa

Zupa

POMIDOROWA ZURA Z PAPRYKĄ I ZIOŁAMI

 (różne oblicza czerwieni)

 

SKŁADNIKI

2-3 szklanki przecieru ze świeżo uduszonych pomidorów lub duża puszka pomidorów pelati
3 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego (może być z kostki)

strąk czerwonej papryki
2 cebule

2 ząbki czosnku

3 łyżki oliwy
mała gałązka lubczyku

kilka listków bazylii

kilka gałązek koperku

mielona ostra papryka

cukier

pieprz

sól

 SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego, czosnek i cebulę obrać, drobno posiekać, udusić na oliwie, po czym zalać bulionem i gotować 5 min. Dodać pomidory, lubczyk, bazylię i wszystko dokładnie zmiksować. Następnie przyprawić zupę do smaku cukrem, mieloną papryką, pieprzem i solą. Na talerzach udekorować koperkiem. Podawać z paluszkami grissini lub kukurydzianymi.

 

 

 

Comments are closed.