POMIDOROWA ZURA Z PAPRYKĄ I ZIOŁAMI
(różne oblicza czerwieni)
SKŁADNIKI
2-3 szklanki przecieru ze świeżo uduszonych pomidorów lub duża puszka pomidorów pelati
3 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego (może być z kostki)
strąk czerwonej papryki
2 cebule
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
mała gałązka lubczyku
kilka listków bazylii
kilka gałązek koperku
mielona ostra papryka
cukier
pieprz
sól
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego, czosnek i cebulę obrać, drobno posiekać, udusić na oliwie, po czym zalać bulionem i gotować 5 min. Dodać pomidory, lubczyk, bazylię i wszystko dokładnie zmiksować. Następnie przyprawić zupę do smaku cukrem, mieloną papryką, pieprzem i solą. Na talerzach udekorować koperkiem. Podawać z paluszkami grissini lub kukurydzianymi.