ZUPA ZIOŁOWA Z JAJKIEM
(jajo w trawie)
SKŁADNIKI
po 1/2 pęczka natki, bazylii, szczypiorku, rozmarynu
2 cebule
2 łyżki masła
4 łyżki mąki
3/4 l bulionu warzywnego
2 jajka
5 łyżek śmietany
łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Jajka ugotować na twardo (10 minut). Ostudzić, obrać ze skorupek, posiekać.
Zioła umyć, otrzepać z wody, posiekać. Cebule obrać, pokroić w kostkę. Masło stopić w rondlu, zeszklić cebulę. Wsypać mąkę, dokładnie wymieszać.
Wlać bulion, dodać zioła, wymieszać, gotować 15 minut. Dodać śmietanę i sok z cytryny, wymieszać, przyprawić do smaku. Posypać posiekanym jajkiem.