Zupa

Zupa

ZUPA ZIOŁOWA Z JAJKIEM
(jajo w trawie)

 

SKŁADNIKI

po 1/2 pęczka natki, bazylii, szczypiorku, rozmarynu
2 cebule
2 łyżki masła
4 łyżki mąki

3/4 l bulionu warzywnego

2 jajka

5 łyżek śmietany

łyżka soku z cytryny

sól, pieprz

 SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA

 Jajka ugotować na twardo (10 minut). Ostudzić, obrać ze skorupek, posiekać.
Zioła umyć, otrzepać z wody, posiekać. Cebule obrać, pokroić w kostkę. Masło stopić w rondlu, zeszklić cebulę. Wsypać mąkę, dokładnie wymieszać.
Wlać bulion, dodać zioła, wymieszać, gotować 15 minut. Dodać śmietanę i sok z cytryny, wymieszać, przyprawić do smaku. Posypać posiekanym jajkiem.

 

Comments are closed.