Deser

Deser

ZIOŁOWE CUKIERKI
(słodycz z donicy)

 

SKŁADNIKI

1 łyżeczka liść babki lancetowatej,
1 łyżeczka anyżek,

1 łyżeczka koper włoski,
1 łyżeczka tymianek,
1 szklanka cukru
1/2 szklanki cukru brązowego

1 łyżka soku z cytryny

 

 SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA

Do szklanki wsypujemy po 1 łyżeczce ziół babki,koperku,anyżku i tymianku zalewamy szklankę do połowy wrzącą wodą . Nakrywamy odstawiamy na 10 min. Następnie odcedzamy.
W garnuszku roztapiamy cukier dolewamy wywar ziołowy i sok z cytryny .Mieszamy . Gotujemy ok 20 min ,często mieszając.Gdy masa lekko przestygnie wylewamy ją do foremek do lodu . Odstawiamy do wystygnięcia. Wyciągamy i zajadamy .Na ból gardła foremki z masą można zamrozić i ssać zimne -ukoi to ból gardła .Nie mrożone  polecam także na prezent.

Comments are closed.