ZIOŁOWE KOFTY
(Liban na patyku)
SKŁADNIKI
500 g mielonej wołowiny
pół filiżanki posiekanej świeżej kolendry
pół filiżanki posiekanej świeżej natki pietruszki
łyżeczka mielonej kolendry
łyżeczka mielonego kuminu
łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1 mała cebula posiekana w drobną kostkę
pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego
sól i pieprz do smaku
8 patyczków do szaszłyków
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Patyczki do szaszłyków moczymy przez 30 minut w zimnej wodzie. Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy drobno posiekane świeże zioła.
Wsypujemy pozostałe przyprawy i dokładnie mieszamy. Mięso nadziewamy na patyczki tworząc podłużne kiełbaski. Smarujemy je delikatnie oliwą. Wkładam do piekarnika nagrzanego do temp. 175 stopni, pieczemy około 25 minut. Podajemy z kaszą kuskus.