Nasza szkoła odebrała 10 grudnia 2014 roku Certyfikat „Szkoła Przyjazna Żywieniu i Aktywności Fizycznej”
Spośród 1600 szkół i przedszkoli z całej Polski, którym udało się zakwalifikować do projektu, połowa spełniła już wszystkie kryteria konieczne do uzyskania certyfikatu.
Jesteśmy dumni,że nasza szkoła znalazła się wśród najlepszych.
Od września 2013 roku uczestniczymy w projekcie „Zachowaj równowagę”. Celem projektu jest promocja zdrowego stylu życia, w tym zapobieganie nadwadze i otyłości oraz innym przewlekłym chorobom niezakaźnym poprzez edukację w zakresie żywienia i aktywności fizycznej. Zadania projektu realizowane są na terenie całej Polski. Projekt obejmuje cztery główne zadania:
- Zadanie 1
„Wdrażanie zasad prawidłowego żywienia wśród kobiet w ciąży i matek karmiących”
- Zadanie 2
„Edukacja i wdrażanie zasad prawidłowego żywienia i aktywności fizycznej w przedszkolach, szkołach podstawowych, gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych oraz ocena wpływu tej edukacji na sposób żywienia, stan odżywiania , aktywność fizyczna i poziom wiedzy dzieci i młodzieży”
- Zadanie 3
„Wdrażanie zasad racjonalnego stylu żywienia wśród osób z nadwagą i otyłością w systemie ochrony zdrowia w Polsce”
- Zadanie 4
„Upowszechnienie wiedzy o składzie i wartości odżywczej żywności, oświadczeniach żywieniowych i zdrowotnych, znakowaniu żywności celem wpływu na kształtowanie racjonalnych wyborów produktów spożywczych oraz roli aktywności fizycznej dla zachowania zdrowia”
Instytucją realizującą projekt jest Instytut Żywności i Żywienia, a partnerzy to: AWF, Centrum Zdrowia Dziecka, Polskie Towarzystwo Dietetyki. Projekt współfinansuje Ministerstwo Zdrowia.
W związku z realizacją projektu w naszej szkole przeprowadzono następujące działania:
- na korytarzach szkolnych oraz w klasach rozwieszono plakaty nt. zdrowej żywności i aktywności fizycznej oraz piramidy zdrowia
- wprowadzono przerwę śniadaniową, która trwa 15 minut. Uczniowie pozostają w klasach, aby kulturalnie i spokojnie zjeść drugie śniadanie
- zmieniono asortyment sklepiku szkolnego
- zorganizowano prelekcje dietetyków, jedną dla dzieci, drugą dla rodziców, nt. zdrowego odżywiania oraz roli drugiego śniadania
- zmieniono jadłospis stołówki szkolnej dopasowując go do wymogów IŻiŻ
- przeprowadzono szereg zajęć, na których uczniowie przygotowywali zdrowe sałatki oraz kanapki na drugie śniadanie
- uczestniczymy w programach „Owoce w szkole” i „Szklanka mleka”
- zmieniono zasady oceniania uczniów na zajęciach wychowania fizycznego
- zorganizowano dodatkowe zajęcia z zakresu aktywności fizycznej
- zorganizowano szereg rajdów pieszych i rowerowych
- zorganizowano Festyn Zdrowia dla uczniów i rodziców
Projekt znalazł uznanie zarówno w opinii uczniów jak i rodziców naszej placówki.
Pomimo tego, że szkoła ma już certyfikat, to nadal realizuje kolejne, nowe zadania związane z projektem.
Dyrekcja szkoły oraz wszyscy nauczyciele, wykazują duże zaangażowanie w realizację zadań projektu, za co im dziękuję.
Koordynator projektu w SP4 Elżbieta Mierkiewicz
„Zespół diagnostyczno rozwojowy”