Danie główne

Danie główne

DORSZ W ZIOŁACH NA MARCHEWKOWEJ KOPUŁCE
(wodno-lądowy świat)

SKŁADNIKI

filet z dorsza – 2 szt
zioła prowansalskie – 2 łyżki

sos sojowy

sól – szczypta

Dodatkowo:

marchew – 3 duże

sól – szczypta

cukier – łyżeczka

sok z cytryny – 1 łyżka

oliwa z oliwek extra virgin – 1 łyżka

 SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA

Piekarnik nagrzewamy do ok. 180C. Rybę oczyszczamy. Doprawiamy odrobiną soli. Pędzelkiem zamoczonym w sosie sojowym smarujemy z 2 stron. Nacieramy ziołami prowansalskimi. Odstawiamy na ok. 10 minut.W tym czasie robimy surówkę. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach . Przyprawić solą , sokiem z cytryny , cukrem i oliwą. Dokładnie mieszamy. Rybę pakujemy w folię do pieczenia i wkładamy na ok. 10 -13 min. do piekarnika. Podajemy z surówką i np. frytkami lub talarkami ziemniaczanymi. Smacznego!

Comments are closed.