DORSZ W ZIOŁACH NA MARCHEWKOWEJ KOPUŁCE
(wodno-lądowy świat)
SKŁADNIKI
filet z dorsza – 2 szt
zioła prowansalskie – 2 łyżki
sos sojowy
sól – szczypta
Dodatkowo:
marchew – 3 duże
sól – szczypta
cukier – łyżeczka
sok z cytryny – 1 łyżka
oliwa z oliwek extra virgin – 1 łyżka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Piekarnik nagrzewamy do ok. 180C. Rybę oczyszczamy. Doprawiamy odrobiną soli. Pędzelkiem zamoczonym w sosie sojowym smarujemy z 2 stron. Nacieramy ziołami prowansalskimi. Odstawiamy na ok. 10 minut.W tym czasie robimy surówkę. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach . Przyprawić solą , sokiem z cytryny , cukrem i oliwą. Dokładnie mieszamy. Rybę pakujemy w folię do pieczenia i wkładamy na ok. 10 -13 min. do piekarnika. Podajemy z surówką i np. frytkami lub talarkami ziemniaczanymi. Smacznego!