PORADNIK ŚNIADANIOWY KL. II a
czyli jak powinno wyglądać smaczne i zdrowe śniadanie.
Śniadanie – posiłek spożywany w godzinach porannych.
W Polsce śniadanie składa się najczęściej z ciepłego napoju – herbaty lub kawy, kanapek lub np. zupy mlecznej. Coraz częściej śniadanie składa się z porcji płatków zbożowych z mlekiem, do tego grzanki z dżemem, sok i kawa.
Śniadanie jest uważane przez dietetyków za posiłek najważniejszy dla zdrowia i właściwego funkcjonowania organizmu – ma dostarczać energii, co po nocnej przerwie jest bardzo istotne.
Chińskie przysłowie, na poparcie tej tezy, mówi: Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi.
W czasie zajęć przygotowaliśmy własne warianty zdrowego polskiego śniadania jednocześnie przestrzegając przed niewłaściwymi nawykami żywieniowymi
Nasze działania miały następujący przebieg:
- Wykonanie „Poradnika Śniadaniowego”
- podział klasy na 2 -osobowe grupy
- modyfikacje wybranego zestawu śniadaniowego- wykonanie rysunków
- praktyczne wykonanie zmodyfikowanego zestawu śniadaniowego (wykonanie kanapek, tostów, napojów itp.)
- wybór najlepszej modyfikacji
- przyznanie odznaki”Super kucharka” najlepszej grupie
- wykonanie „Poradnika śniadaniowego” i okładek
2. Promocja poradnika
- prezentacja poradnika podczas zebrania z rodzicami, prezentacja wybranych zestawów i ich modyfikacji, wyróżnienie nazwisk najlepszych autorów
- częstowanie gotowymi zestawami śniadaniowymi innych uczniów i nauczycieli – zachęcanie do zapoznania się z treścią poradnika, zachęcanie do przygotowania podobnych zestawów i spożywania zdrowych śniadań
- prezentacja poradnika na gazetce szkolnej
- zamieszczenie opisu i zdjęć modyfikacji zestawów na stronie internetowej szkoły w zakładce „Poradnik śniadaniowy”