Deser

Deser

LODY MIĘTOWE
(zielony śnieg)

 

SKŁADNIKI

Cukier – 20 dkg
Mięta – 1 pęczek
Wanilia – 1 laska
Limonka – 0.5 sztuki
Mleko – 1 l
Żółtko jaja kurzego – 5 sztuk

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA

Mleko wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia, a następnie zdejmujemy z ognia. Mleko wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia, a następnie zdejmujemy z ognia. Świeżą i oczyszczoną miętę wrzucamy do mleka i odstawiamy na 15 minut. Miksujemy mleko z miętą na jednolitą masę. Laskę wanilii rozcinamy na pół, wyjmujemy ziarenka i dodajemy do mleka.  Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę i podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając. Do masy dodajemy mleko i całość delikatnie mieszamy. Aby lody były bardziej kwaskowate można dodać kilka kropel, wyciśniętego soku z limonki. Przygotowaną masę studzimy i zamrażamy. Co 20 minut, wyjmujemy i mieszamy plastikową łopatką, czynność tą powtarzamy kilka razy, aż masa będzie całkowicie gęsta. Przed podaniem przekładamy lody do pucharków i każdą porcję dekorujemy listkami mięty.

 

 

Comments are closed.